Tagtik

Reproductiegetal stijgt lichtjes: moeten we ons zorgen maken?

Alle coronacijfers blijven dalen in België, maar de R-waarde stijgt wel met 12 procent naar 0,80. Dit is het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Dat betekent in onze situatie dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht zegt dat dit ergens wel logisch is. "De cijfers zijn nog altijd mooi aan het dalen, maar dat gaat op een gegeven moment vertragen. Naar nul gaat het niet gaan", zegt Van Gucht bij HLN live. "Zolang de R-waarde onder 1 zit, wil dat eenvoudig zeggen dat de cijfers dalen. Het ligt wel ergens in de lijn der verwachtingen dat we een bodem gaan bereiken zoals een tijdje geleden in het Verenigd Koninkrijk en Israël."

De vraag is ook hoe deze beweging zich vertaalt in de ernst van het virus, stelt Van Gucht. "Deze zomer gaan we sowieso minder opnames in de ziekenhuizen hebben, de vraag is wat dat gaat geven naar het najaar toe."

Voorlopig zijn we nog altijd goed bezig: de epidemie wint niet aan kracht, benadrukt de Sciensano-viroloog. "Maar naarmate je dieper zakt, is het moeilijker om de laatste resten virus weg te krijgen. Het zal zaak zijn om het virus niet aan kracht te laten winnen, zoals in Portugal, Schotland en Engeland al gebeurd is. Enige voorzichtigheid kan dus veel verschil maken, en blijven vaccineren", besluit de viroloog.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN Live/Illustration picture: Sciensano press conference)

Ook dit kan u interesseren