Tagtik

Steeds meer oplichterij met kredieten in België

Sinds 2015 heeft het Meldpunt jaarlijks steeds meer meldingen van frauduleuze kredietaanbiedingen ontvangen. In 2019 kwamen er 125 klachten binnen, opnieuw een aanzienlijke stijging van 27,6% ten opzichte van 98 klachten in 2018. In vergelijking met 2016 is het aantal klachten in 2019 zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit de cijfers opgevraagd door Kamerlid Leen Dierick (CD&V). "Ik roep ieder slachtoffer van kredietfraude op om zich te melden. Voor een effectieve bestrijding van oplichterij is het essentieel dat we dit probleem in kaart kunnen brengen", aldus Dierick.

Ook op de kredietmarkt zijn er vele oplichters actief. Die bieden doorgaans leningen aan tegen een zeer aantrekkelijke rentevoet, met flexibele looptijd en zonder de vereiste van een inkomensbewijs. Vaak vragen zij voor het beloofde krediet één of meerdere voorafbetalingen. Na die betaling laten zij echter vaak niets meer weten of verdwijnen ze van de radar.

Fraudeurs maken daarbij steeds vaker gebruik van sociale media zoals facebook en whatsapp, pop-up advertenties of advertenties op zoekertjeswebsites. "Vroeger hadden deze oplichters mooi opgezette websites. Vandaag gaan ze gewiekster te werk, via verschillende kanalen: sms- of whatsapp-berichtjes, spam en advertenties. Voorzichtigheid is dus geboden. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, loont het om na te gaan of de organisatie behoort tot de lijst vergunde kredietverleners of bemiddelaars van consumentenkredieten", licht Dierick toe. De FOD Economie waarschuwt daarnaast voor frauduleuze kredietverleners op de website temooiomwaartezijn.be.

Al zeker 379 Belgen zijn sinds 2015 slachtoffer geweest van frauduleuze kredietaanbiedingen. In 2019 ging het over een totale gedeclareerde schade van 1.632.979€. Gemiddeld verloor een slachtoffer van kredietfraude dus €15.132. "Een hallucinant bedrag. Schandalig hoe dergelijke oplichters zich meestal richten op mensen in financiële nood om hen voor grote bedragen op te lichten", reageert Dierick. "En wellicht is dit nog maar het topje van de ijsberg. Vele gedupeerden doen vermoedelijk uit schaamte geen aangifte. Ik wil hen bij deze toch oproepen om alsnog het fraudegeval te melden en aangifte te doen. We moeten zicht krijgen op het probleem om de oplichters gerichter aan te pakken."

In 2017, 2018 en 2019 vonden in het totaal slechts 14 controles plaats. Hierdoor werden er 10 processen verbaal opgesteld. "De controles mogen wat mij betreft opgedreven worden. In de coronacrisis hebben vele gezinnen inkomensverlies geleden. Zij gaan daarbij vaak op zoek naar voordelige kredieten en kunnen slachtoffer worden van deze oplichterij. Een actieve aanpak van kredietfraude is dus meer dan ooit nodig", aldus Dierick.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren