Tagtik

"Stijging besmettingen door terugkerende reizigers"

Het aantal besmettingen met het coronavirus in België gaat opnieuw de hoogte in: de recentste cijfers van Sciensano geven op dinsdag een gemiddelde van 934 nieuwe besmettingen per dag in de voorbije week, een stijging op weekbasis met +83%.

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) is die stijging toe te schrijven aan terugkerende reizigers.

Van alle reizigers die zich bij terugkeer laten testen, blijkt zo'n 4 procent besmet te zijn, terwijl dat percentage bij de totale geteste bevolking op 1,7 procent ligt. "Dat percentage stijgt zeer snel. We zien dus dat er gevallen geïmporteerd worden uit het buitenland”, zegt Molenberghs bij HLN Live.

Voor het effect van het stijgend aantal besmettingen op de ziekenhuisopnames en de mortaliteit is het nog afwachten. Door de vaccinaties verwacht Molenberghs een geringere of zelfs helemaal geen impact.

Volgens hem is het nog altijd mogelijk om te voorkomen dat de verspreiding van de deltavariant in België dezelfde proporties aanneemt als in het Verenigd Koninkrijk of Nederland. Alles hangt af van ons gedrag en dus is voorzichtigheid nog altijd geboden.

(Fausto by Tagtik/Source: Sciensano, HLN/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren