Tagtik

Van Ranst: 'Mondmaskerplicht in Molenbeek is geen elegante oplossing'

In het stadscentrum van Sint-Jans-Molenbeek geldt opnieuw een mondmaskerplicht. De burgemeester nam er die beslissing omdat de coronacijfers er opniew de hoogte in gaan.

Het aantal besmettingen is in Sint-Jans-Molenbeek met 16 procent gestegen eind maart en de burgemeester vreest dat wanneer de ramadan straks eindigt, er veel mensen buiten zullen komen en elkaar zullen besmetten.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vindt de nieuwe mondmaskerplicht in Molenbeek eigenlijk niet zo'n schitterend idee. “Volgens mij is dit niet nodig. Ik begrijp wel dat de burgemeester het recht heeft om dit soort maatregelen in te voeren. We zitten niet meer in een federale fase en dan is het moeilijker om een coherent beleid te voeren. Het klopt dat er in die regio een stijging is: Brussel en Wallonië lopen een beetje achter op Vlaanderen, waar de cijfers alweer licht dalen. Je moet er ook rekening mee houden dat er daar weinig gevaccineerd is. Maar heel elegant is deze oplossing niet”, stelt Van Ranst in Het Nieuwsblad.

De viroloog stelt zich immers vragen bij het dragen van een mondmasker in de buitenlucht. Zo lijkt het Van Ranst nuttiger om in binnenruimtes te gaan controleren op ventilatie of daar een extra mondmaskerplicht in te voeren. "Allicht wil de burgemeester een signaal sturen naar de bevolking: dat men moet opletten", analyseert Van Ranst de beslissing.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren