Tagtik

Van Ranst zegt dat stopzetting GEMS amper verschil zal maken

Vrijdag eindigt de opdracht van de GEMS, de groep van medische experten die advies gaven aan de regering tijdens de coronacrisis. Ook het coronasecretariaat, dat de coördinatie tijdens de coronacrisis verzorgde, houdt er vanaf vrijdag mee op.

Het coronabeheer komt nu in handen van de FOD Volksgezondheid en het federale Crisiscentrum. Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce voor de vaccinatie, wordt coördinator. Erika Vlieghe, voorzitster van de GEMS, blijft bij het coronabeleid betrokken als lid van de Risk Assessment Group. Coronacommissaris Pedro Facon keert terug naar het RIZIV.

Volgens viroloog en GEMS-lid Marc Van Ranst zal het opdoeken van de GEMS dan ook weinig verschil uitmaken. “De GEMS-leden blijven elkaar nog informeel spreken, we volgen de coronasituatie verder op”, stelt Van Ranst in Het Nieuwsblad.

Andere organen en structuren zullen de taken dus overnemen. De coronabarometer blijft bestaan en de politici kennen het pakket aan mogelijke coronamaatregelen, stelt de viroloog. Ook de RAG, de Risk Assesment Group, blijft bestaan. “In die groep, die al lang voor de coronapandemie opgericht is, zetelen grotendeels dezelfde personen als in de GEMS. De epidemiologische situatie zal ook tijdens deze vergaderingen verder opgevolgd worden”, stelt Van Ranst gerust.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren