Tagtik

VN waarschuwt voor mentale problemen door coronacrisis

Naast de wereldwijde gezondheidscrisis én de financiële crisis door het coronavirus, vreest de Verenigde Naties ook een grote mentale gezondheidscrisis.

De VN roept landen op om snel maatregelen te nemen die psychische problemen bij mensen kunnen voorkomen. De organisatie denkt dat de toenemende geestelijke problemen bij mensen zijn veroorzaakt door "decennia van verwaarlozing en weinig investeren in de geestelijke gezondheidszorg". "Zelfs wanneer de coronapandemie onder controle wordt gebracht zullen verdriet, angst en depressie mensen en gemeenschappen blijven treffen", zegt António Guterres, secretaris-generaal van de VN.

Zo zorgt de coronapandemie voor heel wat onzekerheid en angst: heel wat mensen vrezen immers dat naasten besmet raken door het virus en er uiteindelijk overlijden. Relationele problemen en ontslag knagen ook enorm. Mensen die door de coronacrisis een baan verliezen of scheiden van hun partner, ervaren de psychologische effecten, aldus de VN. Verder zijn ook kinderen die bijvoorbeeld niet naar school kunnen, kwetsbaar. "We weten dat de huidige situatie van angst, onzekerheid en economische onrust psychologisch leed kan veroorzaken", aldus Guterres.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren