Tagtik

'We zijn dichter bij begin dan einde pandemie'

Nog maar een klein deel van de wereldbevolking is gevaccineerd en daardoor is het einde van de coronapandemie nog lang niet in zicht. Dat zegt de Amerikaanse epidemioloog Larry Brilliant.

Brilliant stelt dat het hoopgevend is dat de bestaande vaccins, met name de mRNA-vaccins zoals Pfizer en Moderna, ook goed beschermen tegen de deltavariant. Wat hem wel zorgen baart, is dat op mondiaal vlak nog maar een fractie van de bevolking gevaccineerd is.

'Ik denk dat we dichter bij het begin dan bij het einde van de pandemie zitten', aldus Brilliant. 'Niet zozeer omdat ik denk dat deze variant zo lang om zich heen zal blijven grijpen. Maar tenzij we iedereen snel gevaccineerd krijgen, zullen er nieuwe varianten blijven opduiken.' Volgens de modellen van de epidemioloog zal er bij elke nieuwe variant een snelle stijging in het aantal besmettingen plaatsvinden, maar vervolgens ook meteen weer een snelle daling.

Supervariant waartegen vaccin niet werkt?
Een uitbraak van een ‘supervariant’, die bestand is tegen de huidige vaccins, is volgens de Amerikaanse epidemioloog dan weer minder waarschijnlijk. 'Maar de kans is niet onbestaande. Daarom moeten we er alles aan doen om zoiets te vermijden. En dat betekent iedereen vaccineren. De hele wereld.'

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren