Tagtik

WHO classificeert Zweden als ‘risicoland’ voor coronavirus

De Zweedse hoofdepidemioloog Anders Tegnell is niet te spreken over de classificatie die zijn land gekregen heeft van de WHO. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft Zweden bestempeld als risicoland in verband met het nieuwe coronavirus.

"Het is onjuist om Zweden in te delen bij landen die eerder geen problemen hebben gehad en die blijkbaar pas aan het begin van hun epidemie staan", aldus Tegnell. De WHO had volgens hem een meer gedetailleerd beeld van Zweden gekregen als die contact met hem had opgenomen. Dat het aantal geregistreerde gevallen in Zweden toeneemt, ligt er volgens Tegnell aan dat het land aanzienlijk meer tests uitvoert dan voorheen. In Zweden is het nieuwe coronavirus reeds bij 63.890 mensen vastgesteld, waarvan er 5230 zijn overleden.

Het hoofd van het Europese bureau van de WHO Hans Kluge, sprak donderdag over de stijgende coronacijfers in Europa. "Dertig landen in de Europese regio hebben de afgelopen twee weken een toename van het aantal gevallen gemeld", zei de regionale directeur. In elf landen leidde een versnelde verspreiding tot een aanzienlijke heropleving van het coronavirus, zei Kluge. Daarbij werd Zweden in één adem genoemd met landen als Armenië, Azerbeidzjan, Albanië en Oekraïne. In die landen dreigt het zorgstelsel immers onder de druk te bezwijken als de verspreiding van het longvirus niet doeltreffend wordt aangepakt, waarschuwde Kluge.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren