Tagtik

Kan Tuchel de vloek voor Engeland verbreken?

Volgens verschillende Britse media maakt de Engelse voetbalbond woensdag officieel bekend dat Thomas Tuchel vanaf 1 januari 2025 de leiding krijgt over de nationale ploeg. Tenminste tot het WK van 2026, 60 jaar na de enige titel van de Three Lions.

Dinsdagavond werden alle journalisten die het Engelse elftal volgen opgeroepen om naar Wembley te komen voor een persbriefing die woensdagmiddag zal worden gegeven door de Chief Executive van de FA (Engelse voetbalbond), Mark Bullingham.

Volgens The Times en The Telegraph zal hij van de gelegenheid gebruik maken om de aanstelling van Thomas Tuchel als coach van Engeland, die per 1 januari 2025 voor 18 maanden aan de slag gaat, officieel te maken. Een van zijn assistenten zal naar verwachting Anthony Barry uit Engeland zijn, die momenteel deel uitmaakt van de staf van het Portugese nationale elftal en met wie de 51-jarige tijdens zijn periode bij Chelsea (2021-2022) heeft samengewerkt.

De keuze van Tuchel kan in eerste instantie als een verrassing komen, gezien het feit dat de vorige buitenlandse coaches die Engeland hebben gecoacht, de Zweed Sven-Goran Eriksson (2001-2006) en de Italiaan Fabio Capello (2007-2012), geen overtuigende resultaten hebben geboekt, maar ook omdat de FA tot twee weken geleden geen enkele coach had benaderd om Gareth Southgate, die op 16 juli ontslag nam, op lange termijn op te volgen.

Op dat moment overwoog de FA om de baan te geven aan de man die sinds de zomer op interim-basis de leiding had, namelijk Lee Carsley, de voormalige U21-coach van Engeland, die indruk maakte in zijn eerste optredens met het seniorenteam, in Ierland (0-2, 7 september) en tegen Finland (2-0, 10 september).

De afgelopen dagen heeft de FA haar standpunt echter herzien na een reeks gebeurtenissen: een nederlaag tegen Griekenland (1-2) op Wembley op donderdag, deels veroorzaakt door het ineffectieve spelplan van Carsley, onhandige communicatie van Carsley die suggereerde dat hij niet aan het hoofd van de Three Lions wilde blijven en ten slotte winst in Finland (1-3) op zondag maar wel met een matte teamprestatie.

Tegen deze achtergrond van desintegratie kondigden de Duitse media daags na de nederlaag tegen Griekenland aan dat de FA Tuchel tot zijn prioriteit had gemaakt. Tuchel heeft een aantal voordelen: hij is vrij sinds hij Bayern afgelopen zomer verliet, hij staat hoog aangeschreven, vooral dankzij de Champions League die hij in 2022 met Chelsea won, hij heeft laten zien dat hij sterke ego’s kan managen en hij heeft al met een aantal Engelse internationals gewerkt (Harry Kane en Eric Dier bij München, Raheem Sterling en Conor Gallagher bij Chelsea enzovoort).

Tuchel staat nu voor de grootste uitdaging van zijn carrière: een trofee winnen met Engeland, en zo mogelijk al in 2026 de Wereldbeker, en zo de vloek doorbreken die het nationale team lijkt te hebben getroffen sinds het in 1966 de Wereldbeker op eigen bodem won.

(Pierre-Étienne Minonzio/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren