Tagtik

Dit is de dader van de terreuraanslag en dit weten we al over hem

De man die maandagavond twee Zweedse voetbalfans doodschoot in Brussel is een 45-jarige man van Tunesische origine die illegaal in België verbleef. Zijn naam is Abdesalem Lassoued.

Na een nacht op de vlucht kon de politie hem dinsdagochtend uitschakelen. Hij werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht na een schot in de borst. Het is nog niet duidelijk of hij overleden is. Op dezelfde locatie werd het wapen aangetroffen dat gebruikt werd bij de aanslag.

In naam van IS
De man plaatste een video op social media waarin hij zei dat hij de 'ongelovigen' had gedood in de naam van zijn eigen geloof. Hij droeg de moorden op aan terreurorganisatie Islamitische Staat. 

Zo pleegde hij de aanslag
Hij droeg een fluo-oranje jas toen hij de terreuraanslag pleegde. Maandag om 19.15 uur arriveerde hij op een scooter op het Saincteletteplein in Brussel. Hij stapte af, haalde een wapen uit een kartonnen doos, en vuurde op drie mensen. Daarna vertrok hij weer op diezelfde scooter, terwijl hij luidkeels “Allah Akhbar” schreeuwde. De slachtoffers zijn Zweedse voetbalfans die in Brussel waren voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Rode Duivels. 

Getrouwd en papa
De dader onderhield een Facebook-pagina onder een schuilnaam, waarmee hij meer dan 3.000 contacten had. De man is volgens de Belgsiche pers gehuwd, en hij is vader van een dochter. Zijn echtgenote zou zich maandagavond volgens verschillende bronnen bij de politie gemeld hebben, nadat ze de video online zag. Hij stond bekend als geradicaliseerd. De persoon was gekend bij de politie voor verdachte handelingen, mensensmokkel, illegaal verblijf en veiligheid van de staat.

In oktober 2020 heeft hij een negatieve beslissing gekregen voor zijn asielaanvraag in België, en kort nadien is hij van de radar verdwenen. Hij werd op 12 februari 2021 ambtshalve geschrapt uit het rijksregister door de gemeente. Hij heeft ook nooit in een opvangcentrum gezeten bij Fedasil. Hij kreeg nooit een bevelschrift om het Belgisch grondgebied te verlaten overhandigd.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Facebook video)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren