Tagtik

Groot datalek maakte het mogelijk om valse coronatests te verkrijgen

Nederlanders konden door een groot lek bij een Nederlands testbedrijf valse reis- en toegangsbewijzen aanmaken. Die resultaten konden ze vervolgens in de Nederlandse app CoronaCheck zetten. Door het datalek zijn ook de resultaten van ruim 60.000 mensen gelekt. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse nieuwsprogramma RTL Nieuws.

Iedereen die zich bij Testcoronanu liet testen, liep gevaar op het lekken van gegevens. Het bedrijf heeft tien locaties in Nederland en drie in België. Het is aangesloten bij het Nederlandse initiatief Testenvoorjereis.nl. Het bedrijf wordt daardoor niet alleen door de Nederlandse overheid aangeraden om je te laten testen, maar ook met belastinggeld gesubsidieerd.

Iedereen kon zomaar in de coronadatabase van het testbedrijf snuffelen. Door slechts twee regels code aan te passen in je browser kon je bovendien een eigen negatieve test toevoegen. Het lek roept ook de vraag op hoe betrouwbaar CoronaCheck eigenlijk is. "Enige vorm van betrouwbaarheid is nu helemaal weg.", stelt hoogleraar microbiologie Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen. (Skwadra by Tagtik/Source: RTL Nieuws)

Ook dit kan u interesseren