Tagtik

Sterke opmars Indiase variant in België

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft fors dalen: volgens de laatste cijfers van Sciensano zijn de voorbije week nog gemiddeld 433 besmettingen gerapporteerd.

Bijna een derde van de vastgestelde besmettingen is toe te schrijven aan de Deltavariant, ook gekend als de Indiase variant. Zo luidt de schatting van professor biostatistiek en evolutionaire biologie Tom Wenseleers (KU Leuven) in De Standaard.

In Engeland en Portugal zorgt deze variant al voor 90 procent van de besmettingen en ook in andere Europese landen is de Deltavariant in opmars. Volgens professor Wenseleers zou de Indiase variant in België begin juli de Britse variant (de zogenaamde Alfavariant) gaan voorbijsteken.

Een echte test komt na de zomer, in september als de scholen opnieuw opengaan. "Toen de Britse golf eraan kwam, was het een race tegen de klok om zo snel mogelijk vaccins toe te dienen. Toen was het virus in het voordeel. Met de Deltavariant zijn wij in het voordeel, dankzij de vaccinaties", zo zegt wiskundig modelleur Nicolas Franco (UNamur, UHasselt) in dezelfde krant.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren