Tagtik

Mbappé kent frustrerende start tegen Mallorca

De eerste wedstrijd van Kylian Mbappé in La Liga, die eindigde in een 1-1 gelijkspel voor Real Madrid op Mallorca, was een frustrerende start voor Real Madrid. Sterker nog, hij zal ongetwijfeld proberen deze ervaring zo snel mogelijk te vergeten. De avond was alles behalve wat hij zich had voorgesteld en waarop hij had gehoopt.

Na een timide start bezorgde Rodrygo Madrid de perfecte start met een raak schot in de verre hoek van het net (13', 1-0). Dankzij dit openingsdoelpunt leek Real af te stevenen op een comfortabele en onbewogen overwinning.

Alleen kwam toen de kopbal van Vedat Muriqi uit een hoekschop (53e, 1-1) terwijl Vedat ontsnapte aan de aandacht van Mbappé (die ook nog in de fout was gegaan). De Franse spits moet het zichzelf zeker kwalijk nemen dat hij Muriqi uit het oog verloor en zijn eerste La Liga-overwinning door zijn vingers liet glippen.

Statistiekenfanaten zullen vanochtend ook vertellen dat Kylian Mbappé zijn debuut in La Liga heeft gemist. “Geen doelpunten voor een speler van zijn kaliber tegen het nederige Mallorca is de nummer 9 van Real Madrid onwaardig”, zullen ze tekeergaan, terwijl ze zich herinneren dat Cristiano Ronaldo, Gareth Bale en zelfs Jude Bellingham scoorden tijdens hun competitiedebuut. Anderen, aan de andere kant, zullen gematigder zijn en wijzen op het harde werken van Mbappé, zijn hoge activiteitsniveau en de bemoedigende signalen in het spel van zondagavond.

Het lijdt geen twijfel dat de Fransman beter kan en moet, en nog lang niet op zijn best is. Maar zijn optreden was toch interessanter dan in de finale van de Europese Supercup van woensdag (2-0 tegen Atalanta Bergamo). Aan de positieve kant herontdekte de aanvoerder van Les Bleus zijn kenmerkende snelheid. Het was ook het soort spel waarmee hij de Mallorcanen vaak pijn kon doen door regelmatig en slim achter zijn teamgenoten te duiken.

Mbappé zal veel preciezer moeten zijn met zijn afwerking om betere resultaten te krijgen, want hij miste enkele kansen (25', 62', 70') tegen Dominik Greif, de keeper van de tegenstander die ook een beslissende rol speelde in de wedstrijd. Hij zal ook snel zijn draai moeten vinden in deze meer centrale rol en een betere positie in het strafschopgebied moeten vinden als hij weer een doelpuntenmachine wil worden.

Hoewel hij een groot verlangen toonde en een constante wil om het goed te doen, miste Mbappé ook vaak nauwkeurigheid in zijn passing en scherpte in zijn dribbels. Zijn eerste stappen in La Liga en bij Real Madrid waren daarom verre van perfect, maar zijn tactische beproevingen gaan hand in hand met die van zijn team, dat vaak ongeorganiseerd is en niet in staat is om enige controle over het spel te tonen.

De leegte die Toni Kroos achterlaat, lijkt rampzalig. En als de tegenstanders in hun eigen strafschopgebied samendrommen en de ruimte krap wordt, zoals zondagavond laat tegen Mallorca, lijken noch Mbappé noch Real de tactische wapens te hebben om de impasse te doorbreken. De Merengues hadden zelfs nog slechter een slechter resultaat kunnen hebben gekregen als Mallorca beter had gedaan met twee late tegenaanvallen.

(Antoine Simonneau/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren