Tagtik

Boudewijn en Fabiola, de mythe doorprikt?

Volgens de overlevering leerden koningin Boudewijn en Fabiola de Mora y Aragón elkaar kennen nadat kardinaal Suenens een Ierse non, Veronica O'Brien, de opdracht gaf een bruid voor de jonge koning der Belgen te zoeken. Zij zou visioenen hebben gekregen die leiden tot een eerste ontmoeting tussen Boudewijn en Fabiola in 1960 in Lourdes waar ze meteen verliefd op elkaar werden.

Die mythe wordt doorprikt in een nieuw boek van twee historici, Mark Van den Wijngaert en Emmanuel Gerard: 'Boudewijn. Koning met een missie'. Volgens de historici troffen Boudewijn en Fabiola elkaar niet voor het eerst in Lourdes in 1960, maar ontmoetten zij elkaar twee keer eerder: in 1957 in Zwitserland en in 1958 op de Wereldtentoonstelling in Brussel.

"Fabiola zou een beetje 'hard to get' gespeeld hebben", zo vertelt Brigitte Balfoort, journaliste en auteur van een biografie over Fabiola, bij De Morgen.

De mythe over een goddelijke ingeving voor het huwelijk is volgens de historici in het nieuwe boek over Boudewijn maar een voorbeeld van de diepgelovige katholieke overtuiging van de koning, net als zijn weigering om in 1990 de abortuswet te ondertekenen.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren