Tagtik

"Cipiers staken veel te snel"

Minister van Justitie Koen Geens roept de hulp van het leger in om de gevangenissen te bewaken: zes pelotons van 30 militairen leveren 'bijkomende humanitaire ondersteuning'. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het leger hiervoor wordt ingezet.

Niet iedereen is blij met de beslissing van minister Geens. Zo meldt de legervakbond dat het leger zelf al over onvoldoende personeel beschikt om alle taken uit te voeren. "Onze mensen worden stilaan uitgebuit, maar wij hebben niet het recht om te staken," aldus Walter Van Den Broeck van het ACV Defensie, in Het Laatste Nieuws.

En dat recht op staken wordt volgens sommigen te snel ingeroepen door de vakbonden in de gevangenissen. "De vakbonden hebben er enorm veel invloed. Het spijtige is dat ze zich zo verzetten tegen vernieuwingen. Telkens hun statuut in gevaar dreigt te komen, grijpen ze naar het stakingswapen. In plaats van confrontatie kun je ook kiezen voor dialoog", aldus criminoloog Tom Daems, professor aan de KUL, in De Standaard. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren