Tagtik

Daarom wordt onze elektriciteit steeds duurder

Wie zijn stroomfactuur geregeld onder de loep neemt, zal het wel gemerkt hebben. Onze elektriciteit is vandaag zowat 90 euro à 100 euro duurder dan een jaar geleden. Hiermee voelen de gezinnen gevoelig de stijgende groothandelsprijs.

De hogere elektriciteitsprijzen hebben verschillende oorzaken. Doordat er verschillende kerncentrales in België en Frankrijk niet volledig operationeel zijn, is het aanbod kleiner geworden. Tevens stegen ook de prijs van gas en steenkool. In Duitsland gebruikt men steenkool steevast om stroom op te wekken. De energieleveranciers zijn afhankelijk van de groothandelprijzen, die door deze eerder genoemde variabelen de hoogte in gejaagd werden. Als elektriciteit dus duurder wordt voor de leveranciers om aan te kopen, wordt ze uiteindelijk ook duurder voor de klanten, ook al maakt de grondstof elektriciteit in België slechts een derde uit van de totale stroomfactuur van de gezinnen.

Als we er een elektriciteitsfactuur van een jaar geleden bijnemen, stellen we vast dat stroom vandaag 30 euro/MWh duurder is geworden. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3,5 MWh, mag je dus rekenen op een stijging van de kostprijs van elektriciteit met 90 à 100 euro, reageert het bij Lampiris. Ook Eneco bevestigt deze prijsstijging van 100 euro.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren