Tagtik

Francken: "Wat moest ik dan doen?"

Op Radio 1 heeft Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, gereageerd op een artikel in Het Nieuwsblad van maandag waarin staat dat een of meerdere illegalen met een strafblad vorige week werden vrijgelaten uit een gesloten centrum omdat zij plaats moesten maken voor transmigranten.

Francken verkoos om transmigranten op te sluiten in plaats van illegalen omdat die transmigranten momenteel meer overlast veroorzaken. Hij laat nu onderzoeken of er wel degelijk illegalen met een strafblad zijn vrijgelaten, maar neemt alvast aan dat het krantenartikel de waarheid schrijft.

"De gesloten centra zaten vol, dus ik heb ze vrijgemaakt voor transmigranten. Wat moest ik doen? Ik heb een deel verplaatst naar andere centra tot alles helemaal volzat, de anderen die over waren heb ik in groepjes vrijgelaten", zo vertelt de staatssecretaris in 'De Ochtend' op Radio 1. Mochten er ook criminelen zijn vrijgelaten, dan zegt de staatssecretaris dat dit nooit meer zal gebeuren.

Francken wil komende vrijdag aan de regering een plan voorstellen voor een bijkomend gesloten centrum. "De erfenis die ik van meneer Di Rupo heb gekregen, zijn 470 plaatsen. Dat is intussen gestegen tot een 600-tal. Tegen het voorjaar van volgend jaar gaan we naar 700 plaatsen", aldus Francken nog.

(Fausto by Tagtik/Source: Radio 1/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren