Tagtik

Maximiliaanpark stroomt opnieuw vol vluchtelingen

De afgelopen dagen worden er steeds meer vluchtelingen in en rond het Brusselse Maximiliaanpark gesignaleerd. Dagelijks zijn er zo'n 500 à 700 vluchtelingen in het bewuste park aan het Brusselse noordstation. Dat zijn er opnieuw evenveel als een jaar geleden. Vrijwilligers van hulporganisaties zien de erbarmelijke levensomstandigheden week na week en slaan dan ook een noodkreet. Er lijkt immers geen oplossing voor handen.

De vele vluchtelingen krijgen dagelijks te eten in het Maximilaanpark en hopen er een slaapplaats toegewezen te krijgen. Zo zijn er in het opvangcentrum in Haren 300 bedden, verschillende anderen krijgen via het Burgerplatform voor overnachtingen een slaapplaats bij privépersonen.

"Als wij het park verlaten, vertrekken we met een soort schuldgevoel. Tegelijkertijd weten we dat we ons best hebben gedaan. Meer kunnen we niet doen. Maar het is hartverscheurend om daar mensen achter te laten. Zeker kinderen en vrouwen", zegt vrijwilliger Yoon Daix in Terzake. De vrijwilligers zitten met de handen in het haar omdat ze dagelijks vele transmigranten geen slaapplaats kunnen aanbieden, waaronder vele vrouwen en kinderen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Terzake/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren