Tagtik

"Verhofstadt was veel erger dan Trump!"

Voor veel Amerikaanse en buitenlandse journalisten is een persconferentie in het Witte Huis allesbehalve een pleziertripje. De Amerikaanse president Trump houdt immers geen blad voor de mond en aarzelt niet om een journalist op zijn plaats te zetten of 'fake news' te roepen als hij het niet eens is met wat gecommuniceerd wordt.

Voormalig Belgisch premier en huidig Europees parlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) zou echter in zijn tijd nog veel erger dan Trump tekeer gegaan zijn tegen journalisten. Althans dat zegt de Vlaams-Nederlandse ex-journalist Derk Jan Eppink op Twitter.

Nadat Verhofstadt het opnam voor de Amerikaanse journalist Jim Acosta, kreeg hij bakken kritiek over zich. Acosta stelde volgens Trump te lastige vragen, waardoor een stagiaire van Trumps persdienst zijn micro probeerde af te nemen en het tot een lichte schermutseling kwam. Hierna besliste Trump om de persaccreditatie van Acosta in te trekken. Verhofstadt nam het openlijk op voor de verbannen journalist, maar dat wordt hem nu niet in dank afgenomen.

"Toen U premier van België was, was U erger dan Trump. U eiste het ontslag van kritische journalisten, schold ze uit, tierde en bedreigde hen in uw driftbuien. Zij waren uw doelwitten. Ik kan het weten. Ik was een van hen", reageerde Derk Jan Eppink. Eppink is een Vlaams-Nederlandse columnist en gewezen europarlementariër die enkele jaren wetstraatjournalist was bij De Standaard.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren