Tagtik

Zorgde persoonlijke vete bij politie ervoor dat Abdeslam ongestoord zijn gang kon blijven gaan?

Weekblad Knack komt met verrassende informatie naar buiten. Volgens Knack is een persoonlijke vete tussen de Mechelse korpschef en een Mechelse inspecteur de reden waarom Abdeslam vroeger niet eerder onderzocht werd, na een toch wel onrustwekkende radicalisering van de neef van Salah Abdeslam.

Op 7 december 2015 stelde de vreemdelingenpolitie van Mechelen een rapport op over Abid Aberkan, neef van Salah Abdeslam. Abid zou sterk geradicaliseerd zijn én woonachtig zijn in de Vierwindenstraat nummer 79 te Molenbeek. In dit rapport zou duidelijk vermeld staan dat de geradicaliseerde Abid Aberkan contacten heeft met de broers Abdeslam. Dit rapport werd echter nooit doorgestuurd naar de politiedatabank, het werd volgens Het Nieuwsblad enkele maanden 'on hold' gezet door korpschef Yves ­Bogaerts. Knack maakte zondag bekend waarom het rapport nooit verder is gekomen dan de Mechelse korpschef Yves Bogaerts. Deze man zou het als 'onbetrouwbaar' geklasseerd hebben door een persoonlijke vete met de inspecteur die in het korps als terreurexpert fungeert.

Op het bewuste adres dat vermeld staat in dit rapport (Vierwindenstraat 79, Molenbeek) werd Salah Abdeslam dit jaar ingerekend. Had de politie veel vroeger kunnen ingrijpen? Volgens burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte gaat het om “een zware beroepsfout”. Bonte is eveneens lid van de Commissie Terreurbestrijding en kan er niet bij dat dit rapport door een persoonlijke vete zou zijn tegengehouden: “Alle alarmbellen hadden hier meteen moeten gaan rinkelen, en het informatierapport had - zoals gebruikelijk is - onmiddellijk gevat moeten worden in de Algemene Nationale Gegevensbank van de politie.” (SKWADRA by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren