Tagtik

Pukkelpop: "Wout Van Aert kan ook geen koers rijden op één wiel"

Een grote ontgoocheling voor Belgische muziekliefhebbers want Pukkelpop zal dit jaar dan toch niet doorgaan. De organisatie van het popualire muziekfestival in het Hasseltse Kiewit gooide deze week alsnog de handdoek. Als hoofdreden voor de afgelasting haalt de organisatie de negatieve PCR-testen van maximum 48 uur oud die de festivalgangers moeten kunnen voorleggen aan. Dat maakt een vlotte organisatie van het festival onmogelijk, oordeelt men bij Pukkelpop.

Waarom de editie van dit jaar dan toch niet doorgaat, legt PKP-woordvoerder Frederik Luyten aan de Belgische pers: "We maakten ons aanvankelijk op voor een capaciteit tot 7.000 testen per dag op de festivalsite. De aangepaste geldigheidslimiet van respectievelijk een snelle antigeentest en een PCR-test betekent dat we de testcapaciteit zouden moeten verdrievoudigen", doet perschef Luyten uit de doeken. "Dat is vijf maal de maximale capaciteit van de grootste testdorpen van dit land. Wij kunnen onmogelijk aan de overheid garanderen dat we dit in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd krijgen. Dit is simpele wiskunde en veel gezond verstand", klinkt het.

Pukkelpop zegt dan ook erg verrast te zijn door de nieuwe maatregel van de regering. "De afgelopen maanden en weken zijn we dagelijks in overleg geweest met de overheid en onze medische partners. Er is altijd aandachtig geluisterd naar alle bezorgdheden, wensen en richtlijnen. Afgelopen maandag was de verrassing dan ook groot toen duidelijk werd dat het kader, waarbinnen we als organisatie konden bewegen, onwerkbaar werd." En die nieuwe maatregel maakte de organisatie van deze editie dan ook praktisch onmogelijk.

Heeft de organisatie niet gedacht aan een kleinschaligere editie van bijvoorbeeld drie dagen? "Met alle respect, we zijn drie weken voor het festival", reageert Luyten scherp. "We hebben de afgelopen week lang onderhandeld. Daarom heeft onze communicatie ook eventjes op zich laten wachten, omdat we dit gewoon erg grondig willen onderzoeken. Dat hebben we vanaf het begin gedaan. Als je dan vlak voor de wedstrijd de spelregels eventjes gaat veranderen...je kan ook niet verwachten dat je Wout Van Aert zegt: je mag morgen de koers rijden, maar het zal wel op één wiel zijn. Dat gaat gewoon niet meer."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren