Tagtik

'Vaccintwijfelaars kiezen alsnog voor prik'

De zomervakantie staat voor de deur en de komende twee maanden willen heel wat Belgen dan ook met het vliegtuig naar het buitenland vertrekken. Met dat zomerse doel voor ogen zetten heel wat vaccintwijfelaars hun principes opzij en gaan ze alsnog voor hun prik. Dat blijkt uit de recentste Motivatiebarometer van de universiteiten van Gent, Leuven, Brussel en Louvain-la-Neuve, waarover De Morgen en De Standaard berichten.

Almaar meer mensen die de voorbije maanden over de coronavaccins twijfelden, kiezen nu alsnog voor een vaccin. Ruim ruim 7 op de 10 volwassenen kreeg reeds een eerste coronaprik in België en steeds meer mensen die twijfelden aan een vaccin - of die het zelfs ronduit afwezen - gaan stilaan overstag om zich toch te laten inenten. Van de mensen die in april nog niet zeker waren of ze zich wilden laten vaccineren, zijn nu bijna 8 op de 10 (79 procent) toch overstag gegaan. Ook diegenen die zich identificeerden als vaccinweigeraars zijn zich in de voorbije maanden zachter gaan opstellen. Meer dan 6 op de 10 evolueerden tussen januari en april en tussen april en juni van weigeraars naar twijfelaars en zelfs van twijfelaars naar vaccinliefhebbers. Bijna de helft van die oorspronkelijk weigerachtige groep heeft zich inmiddels al laten inenten.

Hoe komt dat? Enerzijds wenkt het rijk der vrijheid aangezien een coronavaccin en/of PCR-test nog steeds verplicht zijn om te reizen, anderzijds vinden mensen het belangrijk om niet gedwongen te worden en zelf te kunnen kiezen. "Mensen vinden dat zeer belangrijk, dat ze zelf op hun eigen tempo tot hun beslissing kunnen komen. Dus gerichte informatie, een persoonlijk gesprek met een gezondheidswerker om zorgen te beantwoorden en dan de ruimte om zelf tot een beslissing te komen, zijn cruciale motivationele elementen om om te gaan met die twijfelaars en weigeraars", verklaart professor psychologie Maarten Vansteenkiste de trend bij VRT.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren