Tagtik

Belgische politie focust op 114 staatsvijanden

De redactie van Het Nieuwsblad heeft een lijst van 114 teruggekeerde Syriëstrijders kunnen inkijken. Zowel de politie, als het College van Procureurs-generaal beslisten deze week dat al de personen die op deze 'lijst der staatsvijanden' prijken met extra aandachtig zullen gevolgd worden. Zij vormen immers een groot gevaar voor de veiligheid in België.

De 114 teruggekeerde Syriëstrijders wonen nu in verschillende Belgische steden en gemeenten. Meer dan de helft woont in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de populairste woonplekken voor de Syriëstrijders zijn Molenbeek (15), Schaarbeek (15) en Laken (9). In Vlaanderen bevindt het zwaartepunt van de jihadi's zich in Antwerpen (15). Ook in vele Vlaamse gemeenten bevindt zich inmiddels minstens 1 ex-Syriëstrijders, zo is er weet van jihadi's in Rumbeke, Grimbergen, Deinze en Rotem.

Vrijdag werd een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens goedgekeurd door de ministerraaad. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om mensen te straffen die anderen aansporen om naar Syrië te trekken. Mensen die haat prediken riskeren zelfs 5 jaar cel, zelfs als het haatprediken via sociale media gebeurt. Ook zal het gemakkelijker worden om terreurverdachten in voorhechtenis te nemen én wie geld geeft aan een terrorist, is vanaf nu ook strafbaar. (SKWADRA by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren