Tagtik

Bewezen: hobbits hebben bestaan

Of ze er echt volledig uitzagen zoals de hobbits uit Lord Of The Rings of The Hobbit, dat lijkt hoogstwaarschijnlijk. Maar met hun kleine gestalte en hun grote voeten is een hobbit-achtig volk ontdekt in Indonesië.

Wetenschappers ontdekten deze 'homo florensiensis' die tot 50 000 jaar geleden op het Indonesische eiland Flores geleefd heeft. Twaalf jaar geleden werd voor het eerst bij opgravingen een intact skelet gevonden van deze zogenaamde 'dwergmensen'. Deze 'hobbits' werden niet groter dan een meter, hadden grote voeten en hun brein was zo klein als dat van een mensaap. Na deze ontdekking was het belangrijkste dat de wetenschappers zich afvroegen volgens Dominique Adriaens, evolutionair bioloog aan de UGent: "Zijn dit mensen met een dwergafwijking of is dit een nieuwe mensensoort?"

Bij een nieuwe archeologische vondst werden tanden en onderkaken gevonden die minstens 700 000 jaar oud zijn. Deze 'hobbits' zijn dus veel ouder dan de mens. Wetenschappers kunnen nu na uitvoerig onderzoek van de restanten besluiten dat deze 'homo florensiensis' wel degelijk een aparte mensensoort is en het best te beschrijven valt als een soort miniatuurversie van de homo erectus die zich op het eiland Flores vestigde. "Dat kleiner worden is eenvoudig te verklaren aan de hand van de eilandtheorie: grote diersoorten zonder natuurlijke vijanden en weinig voedsel worden op een eiland kleiner, terwijl kleine diersoorten groter worden” verklaart Dominique Adriaens in Het Nieuwsblad. (SKWADRA by Tagtik/Source: Acient Origins & Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren