Tagtik

Bizarre epidemie in Geel: 22 mannen met griep worden hartpatiënt

Een vreemd griepvirus heeft 22 mannen tussen 35 en 55 jaar in de Kempen tot hartpatiënten gemaakt. Er is geen verklaring waarom precies zoveel mannen op dezelfde plaats met deze gezondheidsproblemen te kampen krijgen.

In en rond Geel is een hoog aantal hartpatiënten in het AZ Sint-Dimpna beland. Na een gewoon griepje infecteert het griepvirus blijkbaar de hartspier. Dit komt wel vaker voor, maar het is onverklaarbaar waarom zoveel mannen in dezelfde leeftijdsgroep in het ziekenhuis in Geel belanden.

"Het zou kunnen dat deze patiënten op een toevallige manier ergens op een bepaalde locatie, een evenement of een winkel, bij elkaar in de buurt zijn geweest en het virus zich zo heeft verspreid," zo zegt cardioloog Pedro Brugada in Het Laatste Nieuws.

Dat iemand hartproblemen krijgt bij een griep, is niet ongewoon. "Een virus kan op de spieren werken en het hart is ook een spier. Van de 100.000 personen met griep, zal er zeldzaam eens een overgang zijn naar het hartzakje of de hartspier," aldus cardiologe Govaerts van het ziekenhuis in Geel. "Het is vreemd dat het nu enkel om mannen tussen 35 en 55 jaar zijn, maar dat kan puur toeval zijn." (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren