Tagtik

DAPPER: Deense studente vocht een jaar lang tegen IS

De 22-jarige Deense Joanna Palani besloot in november 2014 om haar comfortabele leventje als studente politiek en filosofie achter te laten om naar Syrië te trekken met maar één missie: strijden tegen IS en vechten voor de Westerse waarden.

Eerst sloot de Deense zich aan bij de Koerdische Volksbeschermingseenheden en nadien maakte ze deel uit van de gerespecteerde Peshmerga, de westers getrainde strijdkrachten van Iraaks-Koerdistan. "Ik ging vechten met het idee dat als ik gevangengenomen of gedood zou worden, ik trots mocht zijn op de reden waarom ik daar was", vertelt de dappere jongedame. Tijdens haar verblijf van een jaar zag ze van dichtbij tot welke gruwelijkheden IS in staat kan zijn. Wanneer ze een dorpje nabij Mosoel ging bevrijden van IS, trof ze samen met haar bataljon veel jonge meisjes aan die opgesloten zaten en duidelijk als seksslavinnen van IS misbruikt werden: "Alle meisjes waren jonger dan zestien jaar. Wij hebben hen naar het ziekenhuis gebracht. Daar heb ik een meisje ontmoet dat een Syrische christen was. Ze was amper 11 jaar oud en zwanger van een tweeling. Een te zware beproeving voor het meisje. Ze is gestorven in mijn armen. Ik kan me nog goed herinneren dat de dokter aan het huilen en het schreeuwen was."

Wanneer Palani voor 2 weken terug naar thuisland Denemarken wou trekken voor wat vakantie na een zware periode, werd haar paspoort echter ingetrokken waardoor ze niet meer terug kon keren naar Syrië: "Ik ben een Europees-Koerdisch meisje. Mijn geloof en morelen zijn Europees. Ik zou mijn leven geven voor Europa, democratie, vrijheid en vrouwenrechten. Maar nu voel ik mij verraden door degenen voor wie ik dat allemaal wilde opofferen."(SKWADRA by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren