Tagtik

"De Efteling is racistisch"

In Nederland beschuldigt de protestgroep "No More Oppressive Stereotypes" de Efteling van racisme: de groep heeft het in het bijzonder over twee attracties, Monsieur Cannibale en Carnaval Festival, waarin zij de afbeelding van Aziaten en Afrikanen karikaturaal en racistisch vinden.

De discussie doet denken aan die rond Zwarte Piet en leidt opnieuw tot een botsing tussen activisten die wijzen op de kwetsende afbeeldingen van minderheden, en verdedigers van tradities.

"Veel elementen uit onze populaire cultuur worden momenteel herkend als racistisch," zo zegt Gita Deneckere, historica aan de UGent, in De Morgen. Zij vindt de attractie Monsieur Cannibale, afgebeeld met dikke lippen, een lepel door zijn neustussenschot en zittend op een tamtam, niet onschuldig: "Deze beelden kleuren de blik in negatieve zin, ook bij kinderen."

De attractie bestaat al sinds de jaren 1980. Er werd recent wel meer in de media verwezen naar het racistische karakter ervan, maar omdat de protestgroep dreigt met acties in het pretpark, nodigt de Efteling de groep nu uit tot een gesprek. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren