Deboosere: "Overstromingen? Schuld van de mens zelf"
De zware neerslag zoals we die de voorbije dagen kenden, is een uitzondering: volgens het KMI komt een dergelijke situatie maar één keer om de anderhalve eeuw voor. Vlaanderen krijgt steeds meer te kampen met wateroverlast en dat is niet alleen te wijten aan het weer zelf of de effecten van de klimaatwijzigingen of de opwarming van de aarde.
Volgens weerman Frank Deboosere speelt ook de mens een grote rol in het groeiende probleem van wateroverlast bij zware regenval.
"In feite weten we al heel lang dat we de natuur niet mogen uitdagen", zo staat bij De Standaard te lezen. "Regenwater kan je nu eenmaal niet tegenhouden. In eerste instantie moet je het zoveel mogelijk laten insijpelen in de bodem."
En omdat Vlaanderen steeds meer volgebouwd wordt, ook (en vooral) op plaatsen waar het water vroeger naartoe trok, kan die insijpeling niet meer gebeuren, met wateroverlast tot gevolg.
Volgens Deboosere moeten dringend regenwaterputten, groendaken en wachtbekkens worden aangelegd of overstromingsgebieden worden hersteld. "We betalen vandaag de prijs omdat beleidsmensen in het verleden een oogje dichtknepen", aldus de weerman. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)