Tagtik

Een blikje bier is goed voor je geheugen

Morgen heb je een belangrijk examen en je bent net klaar met leren. Maar je hebt ook een leuk feestje en je gaat toch maar naar die kroeg. Hoe zal dat morgen gaan? Als je aan het examen begint, is de alcohol pas net uitgewerkt. Dat blijkt goud waard: je antwoorden op de vragen zijn geniaal.

Alcohol na het leren is goed voor het geheugen, zo bleek bij proefpersonen die een verhaal moesten navertellen in een experiment van University of North Dakota (VS) uit 1990. Een dag eerder hadden de proefpersonen het verhaal te horen gekregen. Proefpersonen die daarna flink wat wodka (zo’n zes glazen) hadden gedronken, bleken zich meer te herinneren dan proefpersonen die nuchter waren gebleven.

Mogelijk vormt de alcohol een soort beloning, waardoor je de nieuw vergaarde informatie beter onthoudt. Volgens een andere theorie voorkomt drank dat je geheugen als het ware ‘overschreven’ wordt met nieuwe herinneringen, maar helemaal duidelijk is de oorzaak daarvan niet. Overigens is beschonken leren geen goed idee: dan sla je juist minder op dan in nuchtere toestand. Doe je dat toch, dan kun je vreemd genoeg meer kennis terughalen nadat je opnieuw gedronken hebt, ontdekten medici van Washington University (VS) in 1969. (SKWADRA by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren