Tagtik

Eén op vier haalt sterkedrank in het buitenland

De verkoop van sterkedrank is sinds de accijnsverhoging op 1 november 2015 met 33 % gezakt.  Toch drinkt de Belg nog steeds evenveel, we steken nu veel sneller de grens over om sterkedrank te kopen.

Uit cijfers van Vinum Et Spiritus, de sectorfederatie voor wijn en gedistilleerde dranken, blijkt dat liefst één fles op vier sterkedrank in het buitenland gekocht wordt. Terwijl de bedoeling van de accijnsverhoging net was om extra inkomsten te genereren voor de regering. "Ook al is de verkoop van sterkedrank in ons land met 33% gedaald, toch drinkt de Belg niet minder.", zegt Geert Van Lerberghe, algemeen directeur van Vinum Et Spiritus.

"Dit is bijzonder slecht nieuws voor de overheid. We berekenden dat er een tekort is van 69 miljoen euro in de extra inkomsten.", zegt Van Lerberghe. Op het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is te horen dat er absoluut geen reden is om de accijnsverhoging terug te schroeven. De minister is ervan overtuigd dat de tegenvallende verkoop slechts tijdelijk is. (SKWADRA by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren