Tagtik

"En toch was Nice hierop voorbereid"

De vele voorbereidingsoefeningen volstonden niet. Dat is het harde verdict de dag na de verschrikkelijke aanslag in Nice waarbij in de nacht van donderdag op vrijdag een man met een witte vrachtwagen inreed op de menigte die op de populaire Promenade des Anglais van het vuurwerk ter ere van de Franse nationale feestdag aan het genieten was. De terrorist reed iedereen omver over een afstand van twee kilometer. 84 mensen werden gedood, waaronder een aantal kinderen en 18 gewonden verkeren nog steeds in levensgevaar volgens het laatste rapport van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De afgelopen maanden werden de 14 juli-festiviteiten echter actief voorbereid voor het geval er een terroristische aanslag zou zijn. Op het jaarlijkse carnaval in Nice, dat na Rio en Venetië het populairste ter wereld is, coördineerde de minister van Binnenlandse Zaken een volledig veiligheidslplan. De meer dan een miljoen carnavalisten werden die dag bewaakt door meer dan 400 agenten en 1400 soldaten. het carnaval in Nice verliep zonder incidenten en dat stemde de ordediensten gelukkig.

Op 8 maart werd er in Nice, zoals in alle andere speelsteden van het EK voetbal, een simulatie-oefening georganiseerd in aanwezigheid van de antiterrorisme-eenheid van de Franse Gendarmerie. Ter gelegenheid van het jaarlijkse Festival van Cannes werd de kust er beveiligd. Elke boot die de kust wou bereiken werd er toendertijd gecontroleerd.

De machteloosheid bij deze aanval met een vrachtwagen, zal de Franse ordediensten vast en zeker nog jaren bezig houden, als dergelijke aanval al zou vermeden kunnen worden. (SKWADRA by Tagtik/Source: Le Monde/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren