Tagtik

Erdogan roept noodtoestand uit in Turkije, heksenjacht op aanhangers Gülen gaat onverstoord verder

De rust is nog steeds niet wedergekeerd in Turkije. Vijf dagen na de mislukte staatsgreep, kondigt president Erdogan de noodtoestand af voor drie maanden: "Dit is noodzakelijk om snel alle elementen uit te roeien van de terroristische organisatie die betrokken was bij de poging tot staatsgreep. De maatregel dient om de basisrechten en vrijheden te beschermen", vertelde hij woensdagavond op de Turkse televisie.

Diezelfde woensdag raakte bekend dat alle buitenlandse dienstreizen voor Tukse academici verboden zijn. Zij die zich reeds in het buitenland bevinden, moeten zo snel mogelijk terugkeren. Aan de rectors van de universiteiten is daarnaast gevraagd om "dringend alle leden van het academisch en administratief personeel te onderzoeken op banden met Fethullah Gülen", bericht Het Nieuwsblad. De Turkse raad vroeg dinsdag al het ontslag van 1577 rectors en decanen, ook 15 200 ambtenaren van het ministerie van Onderwijs werden geschorst.

Het is president Recep Tayyip Erdogan menens om de aanhangers van Fethullah Gülen, die hij uitriep tot staatsvijand, te vervolgen of uit te schakelen. Toch blijft de naar de VS uitgeweken en voormalige bondgenoot van Erdogan, in alle toonaarden zijn medeplichtigheid bij de mislukte staatscoup ontkennen. (SKWADRA by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren