Tagtik

Honderdduizenden vleermuizen teisteren Australisch toeristenparadijs

Batemans Bay is een anders zo vredig ogend en pittoresk kuststadje aan de zuidkust van New South Wales waar toeristen massaal hun vakantie doorbrengen. Tienduizenden ongewenste bezoekers zorgen momenteel echter voor heel wat ongemak. De plaatselijke bevolking en de vele toeristen zijn er in de ban van een vleermuizenplaag. De beestjes streken enkele weken geleden met meer dan honderdduizend neer in het populaire kuststadje en zorgen er voor heel wat ongemakken. Huizen zijn volledig bedekt met uitwerpselen van de dieren, mensen die buiten durven komen, worden bijna onmiddelijk besprenkeld met urine. Ook verbaal laten de ongewenste vakantiegangers zich horen, van bij zonsopkomst zorgen ze voor een oorverdovend gekrijs. Ook de geur van deze beesten zorgt ervoor dat mensen hun raam niet meer willen openen. "Het stinkt zo hard dat de geur je niet meer loslaat", klinkt het bij Danielle Smith, een ontredderde inwoonster van Batemans Bay.

Het gaat in Batemans Bay om de zogenaamde 'grijskopvleerhond', de grootste ondersoort bij de vleermuizen die in Australië voorkomt. De dieren wegen tot 1kg en zijn met gespreide vleugels wel 1 meter breed. Vorige maand werden bij een telling maar liefst 140 000 van deze vliegende onruststokers geteld. Goed voor maar liefst 12 vleermuizen per inwoner van Batemans Bay.

De plaatselijke autoriteiten zijn het er unaniem over eens: de beestjes zorgen voor te veel overlast en moeten weg! Deze duizenden vleermuizen naar andere oorden brengen, is echter niet vanzelfsprekend, de grijskopvleerhond is immers een beschermde diersoort in Australië. (SKWADRA by Tagtik/Source: The Guardian/Illustration picture: Belga)

 

Ook dit kan u interesseren