Tagtik

Moordenaar burgemeester Moeskroen verwijderde enkelband

Nadat de verdachte van de moord op de burgemeester van Moeskroen begin dit jaar vrijkwam met een enkelband, moet hij nu opnieuw naar de cel. Dat maakte de onderzoeksrechter donderdag bekend.

De 71-jarige Alfred Gadenne, burgemeester van de Belgische faciliteitengemeente Moeskroen, werd in september van 2017 dood teruggevonden op het kerkhof tegenover zijn woning. Gadenne werd doodgestoken. De 18-jarige dader heeft zich niet veel later zelf aangegeven bij de politie. Christian Henry, procureur des Konings van Doornik-Bergen, bevestigt dat de burgemeester van Moeskroen met een mes aangevallen werd en de keel werd overgesneden. De moord vond plaats op het kerkhof waar Gadenne beheerder was, hij opende en sloot er elke dag 's ochtends en 's avonds de poort.

N.D., de 18-jarige dader, heeft uit wraak gehandeld omdat zijn vader twee jaar geleden ontslagen werd als ambetanaar op de dienst bevolking van de gemeente Moeskroen. Hierna sukkelde de ontslagen man in een depressie, waarna de man uit het leven zou gestapt zijn. Met de moord op de burgemeester wilde de jongeman de dood van zijn vader wreken, dat bevestigde de verdachte ook bij zijn advocaat.

"Op het moment dat hij zijn daad had gepleegd, zag hij plots al dat bloed. En heeft hij meteen zijn hand op zijn keel gelegd. Maar ja, u kan zich de schade voorstellen van een steek met een breekmes in de keel. De psychologen zullen oordelen of hij in shock was, dat is niet mijn bevoegdheid", vertelt Jean-Philippe Rivière, advocaat van de verdachte.

De jonge Nathan D. was amper vijf maanden na zijn gruweldaad alweer thuis met een enkelband. Zijn proces zal in september, een jaar na de feiten, van start gaan. N.D. werd na de feiten onderzocht door een gerechtspsychiater en vervolgens opgesloten op de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Bergen.

Woensdag werd Nathan D. echter opnieuw opgepakt en naar de gevangenis gestuurd. Hij had immers zijn enkelband verwijderd.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren