Tagtik

Nu gaan de vakbonden echt te ver

Met het bezoek aan de privéwoning van premier Charles Michel hebben de stakende cipiers een ongeschreven wet overtreden: aan de privacy van een politicus mag niet worden getornd.

Het overkwam in het verleden al politici zoals Jean-Luc Dehaene, Louis Tobback of Wouter Beke: ook zij kregen onverwacht bezoek aan hun privéwoning van boze arbeiders of vakbondsmilitanten.

En toch is dit 'not done': in België is er een groot onderscheid tussen de publieke functie van een politicus en zijn privéleven. "Dit is bijna huisvredebreuk," aldus Zuhal Demir, kamerlid voor de N-VA, in Het Nieuwsblad. "Onschuldige mensen als vrouw en kind zo raken in hun privé, dat is het fatsoen voorbij."

Ook vanuit vakbondsmiddens wordt de actie afgekeurd: "Er is een onderscheid tussen beleidsfunctie en privé," zo zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen, in dezelfde krant. "Daarom vinden wij het niet correct dat een privésituatie wordt betrokken bij een actie tegen het beleid."

Premier Michel lijkt zelf niet al te zwaar te tillen aan het voorval: hij nodigde de cipiers uit voor een bespreking in zijn ambtswoning. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren