Tagtik

Ook EU-burgers kan toegang tot België worden ontzegd

De federale regering heeft beslist dat ook EU-burgers die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid of de openbare orde een inreisverbod kunnen krijgen voor ons land. "De Europese nationale is geen vrijgeleide meer om zich in ons land te misdragen.", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).


De periode van het inreisverbod zal geval per geval bekeken worden. "Bij beperkte feiten tegen de openbare orde zal je 5 jaar België niet in mogen, maar bij ernstige bedreiging wordt dit meer dan 5 jaar.", zegt Francken.


Vroeger kon ons land alleen een inreisverbod uitvaardigen tegen vreemdelingen die geen Europese nationaliteit hebben. "Vanaf nu kan dat wel en dat was ook broodnodig.", zegt Francken. EU-onderdanen met een inreisverbod zullen ook worden geseind. Als ze dan door de politie worden gecontroleerd, dan gaat er meteen een belletje rinkelen dat de betrokkene illegaal in het land is.


De wetswijziging is doorgestuurd naar de Raad van State voor advies. Het onderwerp ligt wel gevoelig, want het vrij verkeer van Europeanen wordt als een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de EU beschouwd. (SKWADRA by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren