Tagtik

Pakkende getuigenis Nice: "Wij hebben geprobeerd om te praten met de chauffeur"

Nader, getuige van de terreuraanslag in Nice, vertelt op BFMTV dat hij in eerste instantie dacht dat de chauffeur de controle verloren was over zijn vrachtwagen: "Ik stond in de straat en de chauffeur stopte net voor mij nadat hij tal van mensen omver had gereden. Ik heb samen met een andere man geprobeerd om te praten met de chauffeur opdat hij zijn tocht des doods zou beëindigen."

De chauffeur reageerde niet op Naders vragen, maar zag er enorm nerveus uit: "Hij leek erg onrustig. Er lag op dat moment nog een meisje onder zijn vrachtwagen. De chauffeur nam een vuurwapen en begon op de politie te schieten. Meteen daarna schoot een politieman de chauffeur neer."

Achteraf bleek dat de chauffeur een 31-jarige Frans-Tunesische vader van 3 kinderen was. De man heet Mohamed Bouhlel en had zijn daad duidelijk goed voorbereid. Hij was al gekend bij het gerecht voor geweld en wapendracht in het drugsmilieu, maar nog niet voor extremisme. Terreurexperten vermoedden meteen na de aanslag dat de man geen band had met een terroristische organisatie, maar dat hij zich wel liet inspireren door IS. Frans premier Valls zei echter tijdens een interview op France 2 dat de dader "zonder twijfel op de een of andere manier" gelinkt was aan radicaal-islamitische kringen. Recentelijk nog riep Islamitische Staat op om zo veel mogelijk aanslagen op Europese bodem te plegen. De horrordaad van Bouhlel zou in dit kader gebeurd zijn.  (SKWADRA by Tagtik/Source: BFMTV/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren