Tagtik

Regering schenkt Belgen gratis jodiumtabletten

De regering start morgen met een nieuwe informatiecampagne over nucleaire risico's. Iedereen die wil, kan vanaf morgen in de apotheek gratis jodiumpillen ophalen. Die jodiumtabletten moeten preventief ingenomen worden wanneer er een nucleaire ramp plaatsvindt. De pillen zorgen ervoor dat de schildklier zich vult met dit jodium, en niet met radioactief jodium wanneer dit zou vrijkomen. Zo kan schildklierkanker vermeden worden.

De regering heeft de verspreidingszone van de jodiumtabletten uitgebreid tot 100 kilometer rond de nucleaire sites waardoor zo goed als het volledige Belgische grondgebied in de zone komt te liggen.

Vooral mensen die tot de risicogroepen behoren, krijgen de raad om de jodiumpillen af te halen. Hiertoe behoren kinderen tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en mensen die met kinderen werken zoals in crèches en scholen.

Ook wie in een straal van 20 kilometer rond een nucleaire site woont, haalt best zijn doosje tabletten.

De aangepaste voorzorgsmaatregelen zijn een gevolg van lessen die getrokken werden uit oefeningen, de kernramp in Fukushima in 2011 en nieuwe nationale en internationale aanbevelingen. Een reëel verhoogd risico op een kernramp is er niet.

Deze actie biedt evenwel geen zekerheid op veiligheid. Zo is radioactief jodium lang niet het enige mogelijke probleem bij een eventuele kernramp, maar wel het enige gevaar waartegen we ons op een eenvoudige manier kunnen beschermen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren