Tagtik

Seriemoordenaar Hardy vrij binnen 12.5 jaar?

OEF! Een zucht van opluchting verspreidt zich over de rechtszaal wanneer tijdens het assisenproces van Renaud Hardy de strafmaat wordt uitgesproken. Levenslang én vijftien jaar terbeschikkingstelling. Dat is de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank in Tongeren. De slachtoffers, hun familie en nabestaanden zijn tevreden met de straf die de Mechelaar kreeg voor zijn verschrikkelijke daden.

De 55-jarige Renaud Hardy uit Mechelen werd schuldig verklaard door de volksjury op zijn assisenproces in Tongeren. Op maandag 19 februari ging het assisenproces tegen de 55-jarige Renaud Hardy van start in Tongeren. De man uit Mechelen bekende eind vorig jaar twee moorden, verkrachtingen en twee moordpogingen.

De volksjury beoordeelde Hardy als schuldig én toerekeningsvatbaar. Daarmee bevestigt de volksjury dat de moordenaar in staat was zijn eigen gedrag te sturen. Hiermee veegt de jury de piste van de parkinsonmedicatie van tafel.

Maar geeft deze strafmaat misschien een vals veiligheidsgevoel en kan dit monster weldra opnieuw in onze maatschappij rondlopen?

Meteen na de uitspraak keerde Hardy terug naar de gevangenis van Sint-Gillis. Nu wordt nog onderzocht in welke andere gevangenissen deze sadistische seriemoordenaar zijn straf kan uitzitten.

In theorie mag iemand die in België levenslang krijgt, al na vijftien jaar een aanvraag indienen tot voorwaardelijke invrijheidsstelling bij de strafuitvoeringsrechtbank (SURB). Hardy zat al 2.5 jaar in voorhechtenis, waardoor hij binnen 12.5 jaar een aanvraag zou kunnen indienen om vervroegd vrij te komen.

De kans is echter bijzonder klein dat Renaud Hardy vervroegd vrijkomt. Het assisenhof legde hem immers ook vijftien jaar ter beschikkingstelling op. Dit is een extra veiligheidsmaatregel om te vermijden dat Hardy naar onze maatschappij terugkeert, hij vormt immers een groot gevaar. Daardoor zal de SURB er vijftien jaar lang op toezien dat seriemoordenaar Hardy niet te snel gunstvoorwaarden opgelegd krijgt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren