Tagtik

"Turken: ruil al je dollars en euro's voor de lira!"

Alle Turken zouden hun euro's en dollars moeten omzetten in lira's, de Turkse munt. Dat roept de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn landgenoten toe. Hij wil op deze manier de lira redden van een buitenlands 'complot'. Dat zei hij gisteren tijdens een campagnebijeenkomst in de oostelijke stad Erzurum. 
 
De nationale munt van Turkije is al weken in vrije val. Volgens de Turkse regering is hier geen economische verklaring voor. Ze beweren dan ook dat binnenlandse en buitenlandse financiële entiteiten samenspannen om de munt af te zwakken.
 
De Turkse president riep daarom alle Turken op om mee te werken aan de redding van de lira. “Mijn broeders die dollars en euro’s onder hun hoofdkussen hebben liggen, ga en beleg uw geld in lira. We zullen dit complot dwarsbomen”, gaat de president van leer. Hij dreigt ook dat als de Turkse financiële sector 'een hoge prijs betalen' als het deelneemt aan de “manipulatie”. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga/Illustration Picture: Belga)

Turkije houdt op 24 juni vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen. De kelderende lira zou Erdogan, die met zijn AKP op zoek is naar een absolute meerderheid, zuur kunnen opbreken. 

Ook dit kan u interesseren