Tagtik

Valt het doek over zwaar bekritiseerd opleidingscentrum Grote Moskee?

De Grote Moskee van Brussel zorgt al jaren voor heel wat ophef. De moskee, die beheerd wordt door Saudi-Arabië en aan de Brusselse Cinquantenaire ligt, wordt sinds 2016 onderzocht door de Belgische autoriteiten en de veiligheidsdiensten omdat er sterke vermoedens zijn dat ze banden heeft met de radicale islam.

Een week geleden zorgde een nieuwe onthulling van het OCAD voor een nieuwe storm boven de Grote Moskee. In de Grote Moskee in Brussel worden immers handboeken gebruikt bij de opleiding van imams die oproepen tot de jihad en die tevens antisemitisch zijn. Deze Saudische boeken sprongen in het oog van het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse.

In een rapport waarschuwt het OCAD dan ook voor de inhoud van deze reeks Saudische handboeken, die niet alleen in de Grote Moskee in Brussel gebruikt worden om imams op te leiden. Het OCAD-rapport werd opgesteld voor de parlementaire opvolgingscommissie na de aanslagen van 22 maart.

Deze onthullingen zorgden voor een bom in het Belgische politieke landschap. Op maandag 28 mei zal een eventuele sluiting van het opleidingscentrum voor imams van de Grote Moskee dan ook op de agenda van de Nationale Veiligheidsraad staan. Dat meldt La Libre Belgique.

(Skwadra and FvE by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren