Tagtik

Vrouw sterft: gynaecologe verzwijgt 5 jaar lang kanker

Twee gynaecologen van het UZ Glorieux in Ronse riskeren twee jaar en negen maanden cel omdat ze vijf jaar lang aan een patiënte verzwegen dat ze kanker had. Dat verhaal staat dinsdag te lezen in Het Laatste Nieuws.

Bij twee consultaties, met een tussenpoos van twee jaar, lichtte de gynaecologe van een 44-jarige vrouw de patiënte niet in over de afwijkende waarden van haar uitstrijkje. Vier jaar en vier maanden na de eerste raadpleging ontdekt een collega opnieuw afwijkende waarden. Zij licht de gynaecologe, die in ouderschapsverlof is, in, maar weer neemt die geen contact op met de patiënte.

Pas vijf jaar later, toen de vrouw op de spoedafdeling belandt, krijgt zij te horen dat ze baarmoederhalskanker heeft. Na een strijd van drie jaar tegen de ziekte, overlijdt ze.

"Ik zat in een vermijdingspathologie. Ik kon het niet aan om de patiënt op te bellen en durfde het ook niet aan andere collega's zeggen. Ik bleef de situatie maar uit de weg gaan," zo luidt de verdediging van de gynaecologe op haar proces dat maandag van start ging. Zij riskeert een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan anderhalf jaar effectief.

Ook haar collega riskeert 9 maanden cel. "Zij moest de patiënt inlichten", zo oordeelde de rechter. Eind juni wordt de uitspraak verwacht. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren