Tagtik

Wie sloeg de politiecommissaris neer?

Bij de nationale vakbondsbetoging in Brussel van dinsdag vielen een tiental gewonden, onder wie politiecommissaris Pierre Vandersmissen. De vermoedelijke dader werd kort na de rellen opgepakt, maar het is onduidelijk of de politie de juiste man heeft aangehouden.

Op videobeelden is te zien hoe een man met een rode T-shirt en een rood petje de commissaris langs achteren aanviel. Dat deed vermoeden dat het ging om een militant van het ABVV. "Laffer kan niet, iemand zo in de rug aanvallen," zo reageerde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw alvast in Het Nieuwsblad. "Mocht het iemand van de vakbond blijken, vliegt hij er onherroepelijk uit."

De commissaris liep een zware hoofdwonde en een hersenschudding op en werd naar het ziekenhuis gebracht. De dader riskeert een celstraf tot vijf jaar, al kan die nog oplopen: geweldpleging tegen de politie wordt meestal zwaarder bestraft.

Politiecommissaris Vandersmissen kiest er bij betogingen altijd voor om zonder helm, schild of wapenstok op te treden. "Hij is bij incidenten het aanspreekpunt voor de organisatoren en betogers. Onderhandelen met een schild, helm en wapenstok in de aanslag komt bij sommigen verkeerd over," luidt de reactie van de politie in Het Laatste Nieuws. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren