Tagtik

De vijfseconden-regel: een mythe!

26 April 2024 15:34 Pas jij de vijfseconden-regel toe wanneer je voedsel laat vallen op de grond? Is het een mythe dat je voedsel dat op de grond viel nog veilig kan opeten als je het binnen de 5 seconden opraapt?

Te weinig zout? Kies voor gezonde kruiding!

20 April 2024 15:00 We weten allemaal dat te veel zout het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Reden genoeg om die dagelijkse inname van zout te beperken. Weet je dat 80% van het zout dat we binnen krijgen afkomstig is uit producten waar zout van nature in zit of waar het aan toegevoegd is door fabrikanten. Dus kunnen we al starten met minder voedingsstoffen te eten die zout bevatten. Ook aan die overige 20% kunnen we iets doen. Wanneer we een gerechtje proeven en denken dat dit wat zout mist: grijp dan niet direct naar zout! Je kan je voeding immers heel wat smaak geven zonder je gezondheid te beschadigen.

Zo maak je je lievelingstaart zonder boter

16 April 2024 16:41 Let je op je lijn, geen boter meer, ben je intolerant, te hoge cholesterol … ? We hebben zo onze eigen reden om minder boter te gaan gebruiken. Want geef toe, het is toch altijd even slikken als je de hoeveelheid boter leest voor je favoriete cakereceptje. Maar onze lekkere appelcake of die smeuïge frangipane bakken zonder boter, kan dat?. Wees gerust, je cake is niet gedoemd om te mislukken want er bestaan alternatieven om boter (deels) te vervangen.

Zo boost je jouw weerstand op een gezonde manier

13 April 2024 13:00 Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine; belangrijk voor onze energie, ons zenuwstelsel, gezonde botten en tanden, huid en bloedvaten. En bij vitamine C denken de meeste mensen aan fruit. Zo weten we dat bijvoorbeeld de kiwi een échte vitamine C-bom is. Maar wist je dat je fruit gerust kan vervangen door groente? Bepaalde groente bevatten zelfs meer vitamine C dan fruit. Hou er wel rekening mee dat de groente ook best rauw worden gegeten of heel kort gekookt (beetgaar). Warmte en licht zorgen ervoor dat het gehalte aan vitamine C afneemt.

Bloemkoolwafel als lunch? Super lekker!

12 April 2024 12:00 Bloemkool is een veelzijdige groente die veel voedingsstoffen bevat waaronder vitaminen, mineralen en antioxidanten. Mensen eten deze groente rauw of gekookt. Bloemkool bevat weinig koolhydraten en kan rijst, aardappelen granen of peulvruchten in een gerecht vervangen. Bovendien is het een goedkope groente.