30 April 2024 11:30We eten het wel eens bij een slaatje, in granola of gewoon uit het vuistje: gedroogd fruit (rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen …). Maar is gedroogd fruit ook gezond?
26 April 2024 15:34Pas jij de vijfseconden-regel toe wanneer je voedsel laat vallen op de grond? Is het een mythe dat je voedsel dat op de grond viel nog veilig kan opeten als je het binnen de 5 seconden opraapt?
20 April 2024 15:00We weten allemaal dat te veel zout het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Reden genoeg om die dagelijkse inname van zout te beperken. Weet je dat 80% van het zout dat we binnen krijgen afkomstig is uit producten waar zout van nature in zit of waar het aan toegevoegd is door fabrikanten. Dus kunnen we al starten met minder voedingsstoffen te eten die zout bevatten. Ook aan die overige 20% kunnen we iets doen. Wanneer we een gerechtje proeven en denken dat dit wat zout mist: grijp dan niet direct naar zout! Je kan je voeding immers heel wat smaak geven zonder je gezondheid te beschadigen.
16 April 2024 16:41Let je op je lijn, geen boter meer, ben je intolerant, te hoge cholesterol … ? We hebben zo onze eigen reden om minder boter te gaan gebruiken. Want geef toe, het is toch altijd even slikken als je de hoeveelheid boter leest voor je favoriete cakereceptje. Maar onze lekkere appelcake of die smeuïge frangipane bakken zonder boter, kan dat?. Wees gerust, je cake is niet gedoemd om te mislukken want er bestaan alternatieven om boter (deels) te vervangen.
13 April 2024 13:00Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine; belangrijk voor onze energie, ons zenuwstelsel, gezonde botten en tanden, huid en bloedvaten. En bij vitamine C denken de meeste mensen aan fruit. Zo weten we dat bijvoorbeeld de kiwi een échte vitamine C-bom is. Maar wist je dat je fruit gerust kan vervangen door groente? Bepaalde groente bevatten zelfs meer vitamine C dan fruit. Hou er wel rekening mee dat de groente ook best rauw worden gegeten of heel kort gekookt (beetgaar). Warmte en licht zorgen ervoor dat het gehalte aan vitamine C afneemt.
13 April 2024 13:00Te weinig geslapen, een allergische reactie op een product, stress, spanning, de leeftijd … Allemaal mogelijke oorzaken van wallen (donkere kringen) onder de ogen.
12 April 2024 12:00Bloemkool is een veelzijdige groente die veel voedingsstoffen bevat waaronder vitaminen, mineralen en antioxidanten. Mensen eten deze groente rauw of gekookt. Bloemkool bevat weinig koolhydraten en kan rijst, aardappelen granen of peulvruchten in een gerecht vervangen. Bovendien is het een goedkope groente.
De verkoop van elektrische fietsen zit al een tijd in de lift! Zo’n fiets is een serieuze investering, en daarom is het belangrijk dat we die zo goed mogelijk onderhouden, en dan bedoelen we vooral de batterij. Dit is het duurste element op een elektrische fiets en deze gaat niet eeuwig mee.11 Apr 2024 15:10
Dat onze grootmoeders konden koken, wisten we al lang. Maar wie maakt nog regelmatig een gerechtje klaar uit grootmoeders receptenboek? Of heb je ondertussen je eigen receptenboekje met je favoriete gerechten van grootmoeder, maar dan aangepast aan je smaak en met hedendaagse ingrediënten?11 Apr 2024 11:30
De blender is een van die huishoudtoestellen die we gebruiken van het ontbijt tot het avondmaal, van de smoothie tot de soep. Al even bij stilgestaan dat dit toestel behoorlijk vies kan worden?09 Apr 2024 16:00
Een koude douche … het kan in de zomer zo een deugd doen wanneer we bezweet thuis komen na het sporten. Maar is het ook gezond? Of kiezen we beter voor die warme douche? Warm of koud douchen, het heeft een ander effect op je lichaam.06 Apr 2024 15:00
Donker brood is gezond, dat werd ons altijd verteld door onze (groot)ouders. Maar klopt het ook dat hoe donkerder het brood, hoe gezonder? Wel, de bruine kleur van je brood zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Donker brood kan het meest gezonde brood zijn in het assortiment van bij de bakker, maar het kan ook zijn dat een lichter brood gezonder is.05 Apr 2024 12:05
Bosbessen-, aardbeien-, frambozenconfituur … wie kan daar aan weerstaan? ’s Morgens als zoet beleg op de boterham, als vieruurtje in een taartje, gesmeerd op een stukje cake … Voedingsexpert Annick Verween vertelt je alles wat je over confituur moet weten.04 Apr 2024 11:00
Wat is nu het verschil tussen een duur en goedkoop parfum? Hoe testen we best een parfum? En is het wel een goed idee om parfum cadeau te doen?03 Apr 2024 11:22