Tagtik

Litouwen vreest het volgende land op Poetins lijst te zijn

De Litouwse Sociaal-Democratische Partij, geleid door Vilija Blinkeviciute en voorstander van blijvende sterke steun voor Kiev, heeft de eerste parlementsverkiezingen gewonnen die sinds de invasie van Oekraïne werden gehouden in het Baltische land dat grenst aan Rusland en Wit-Rusland.



Twee miljoen Litouwers konden gaan stemmen in de tweede ronde van zondag. Volgens de centrale kiescommissie maakte 41,31% van hen gebruik van hun stemrecht, tien procent minder dan in de eerste ronde twee weken geleden. De sociaaldemocraten hebben hun intentie uitgesproken om een coalitie te vormen met twee andere centristische partijen die momenteel in de oppositie zitten, de Democratische Unie voor Litouwen en de Litouwse Unie van Boeren en Groenen.



Litouwen houdt angstvallig in het oog wat buurland Rusland doet: de Litouwers zijn bang dat zij het volgende doelwit worden mocht Moskou de oorlog tegen Oekraïne winnen.



Tijdens de verkiezingscampagne waren alle grote Litouwse partijen het eens over steun aan Oekraïne en over de noodzaak om het defensiebudget, dat ongeveer 3% van het BBP bedraagt, op peil te houden of zelfs te verhogen, boven het streefcijfer van 2% dat is vastgesteld voor leden van de NAVO.

(HL with FM/Source: Agence/Photo: Unsplash)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren