Tagtik

Hoe geloofwaardig zijn de coronacijfers in Rusland?

Volgens de officiële cijfers leek Rusland lange tijd de dans te ontspringen als het over coronabesmettingen gaat. Daar lijkt nu verandering in te komen, want de afgelopen twee weken waren er bijna elke dag meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen. Naast de VS en Brazilië lijkt Rusland nu dus dé nieuwe brandhaard geworden. Toch ligt het aantal officiële aantal doden nog relatief laag. President Poetin laat inmiddels rustig begaan, terwijl deze crisis voor een aantal kleinere Russische bedrijven een ware ravage is. 

In twee ziekenhuizen in Moskou en in Sint-Petersburg kwamen de afgelopen dagen zes patiënten met Covid-19 om het leven. De doodsoorzaak zou niet het virus zelf zijn, maar een ontploft beademingstoestel. Nochtans ging het om gloednieuwe machines van het type Aventa-M, gemaakt in Jekaterinenburg, in de Oeral. Wat er precies aan schort is nog niet duidelijk. Volgens Pjotr Sauer, journalist bij The Moscow Times, is dit typerend voor de Russische gezondheidszorg. “Vroeger kocht Rusland beademingstoestellen in Europa. Door de corona-epidemie is Rusland er plots zelf veel meer beginnen te maken. Maar de kwaliteit ervan is erg slecht.", klinkt het.

“Rusland heeft heel snel heel veel dokters gemobiliseerd, maar ze moeten in erg moeilijke omstandigheden werken. Er is een tekort aan zowat alle beschermingsmateriaal. Dokters en verplegend personeel moeten soms hun eigen mondmaskers maken. Al zeker 190 dokters zijn overleden. Artsen houden zelf een lijst bij, omdat de overheid dat niet doet.", zegt Sauer. 

De beruchte beademingstoestellen zijn een ander pijnpunt. Enkele artsen getuigen in The Moscow Times dat ze van in het begin de Russische beademingstoestellen al niet vertrouwden. "Het fenomeen is systematisch. Ons materiaal is een gevaar voor de patiënten.", klinkt het. 

De cijfers in Rusland gaan de laatste twee weken pijlsnel omhoog. Waar in de VS de curve inmiddels naar beneden gaat, blijft die in Rusland nog stijgen. De Russische overheid zegt dat dit komt omdat er elke dag meer en meer getest wordt. In Moskou worden zelfs alle 12 miljoen inwoners gratis getest op het virus. Bovendien ligt de dodentol ligt in Rusland laag: nog maar 2.418 Russen zijn aan het virus overleden.

Zoals zo vaak lijkt het erop dat Rusland informatie achterhoud. Dat gevoel hebben ook veel Russische journalisten. Al vanaf het begin van de corona-uitbraak in Rusland werd duidelijk dat niet alle Covid-patiënten die overlijden ook in de statistieken terecht komen als ‘coronadoden’. Maar nu blijkt dat in Moskou 60 procent van de patiënten die positief testten op corona en overleden zijn, niét zijn meegeteld. Dat gaf het stadsbestuur deze week zelf toe. In verschillende regio's worden ook twee soorten statistieken bijgehouden: coronapatiënten die aan de ziekte zijn overleden en coronapatiënten die aan een andere aandoening zijn gestorven, zoals hartziekten of kanker.

"In Rusland bepaalt de dokter zelf wat de doodsoorzaak is, ook al gaat het om een coronapatiënt. Vooral in de provincie, in de regio’s buiten Moskou en Sint-Petersburg, staat zo de deur open voor manipulatie van de cijfers. Demografen zeggen aan de onlinekrant Meduza dat ze ervan overtuigd zijn dat de cijfers bewust gemanipuleerd worden. Dokters getuigen dat ze onder druk staan van het ministerie van Volksgezondheid en hun eigen bazen om overlijdens van coronapatiënten toe te schrijven aan andere oorzaken dan het coronavirus. Geen enkele regio wil het hoogste aantal coronadoden hebben.", besluit Sauer. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS)

Ook dit kan u interesseren