Tagtik

Nederlandse coronacijfers lopen uit de hand

De laatste dagen stijgen de coronacijfers in Nederland exponentieel. Het gaat zelfs om een ongekend tempo, waardoor meerdere regio's op het hoogste alarmniveau uitkomen. 

Volgens miniser van Volksgezondheid Hugo de jonge is de situatie in twee regio's zelfs zeer ernstig. De enige twee die op dat moment aan de voorwaarden voor "zeer ernstig" voldeden waren Amsterdam-Amstelland en Groningen. Daar zijn toen in één week tijd meer dan 250 op de 100.000 inwoners positief getest. De situatie is er tijdens het weekend alleen maar verergerd. In Amsterdam en omstreken zijn in de afgelopen zeven dagen bijna 4.400 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op 410 gevallen per 100.000 inwoners. De week ervoor waren er maar 47 positieve tests per 100.000 mensen.

Sinds de brief van De Jonge is de provincie Utrecht ook over de grens van "zeer ernstig" gegaan. Daar waren gisteren maar liefst 1.541 positieve tests. Dat is een landelijk record: nog nooit zijn er, in welke regio dan ook, zo veel besmettingen geregistreerd in een dag.

Nederland zal vermoedelijk van kleur veranderen op de Europese coronakaart. Momenteel is dit nog oranje, maar vanaf donderdag zal dat vermoedelijk rood zijn. Naar aanleiding van die kaart kunnen andere landen hun burgers afraden om naar Nederland te komen, en ze kunnen strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die willen reizen. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS)

Ook dit kan u interesseren