Tagtik

"Studenten kunnen zich moeilijk opladen voor examens"

Lesgevers en examinatoren van de UGent wordt gevraagd om goed na te denken over de examenleerstof en te focussen op het toetsen van de essentiële competenties. Studenten hebben het namelijk moeilijk door de coronacrisis. Dat meldt de Onderwijsraad van de Ugent.

"We ontvangen signalen dat studenten door een heel moeilijke periode gaan. Wij zijn daarover bezorgd. Maak een duidelijk leerstofoverzicht voor uw vak en maak duidelijk aan studenten wat hoofdzaken en bijzaken zijn in de leerstof.", stelt de Onderwijsraad.

Een op de vijf studenten zou zich depressief voelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Ugent. Bovendien denkt de helft van de studenten dat ze het academiejaar niet goed zullen kunnen afronden. "Ze hebben de examenperiode in december en januari al in vrijwillig isolement doorgebracht. Dan genoten ze van een maand vrijheid om hun vrienden en familie te ontmoeten, maar daarna is het opnieuw begonnen. Alles samen is dat een bijzonder lange periode van isolement.", zegt onderzoeker Maarten Vansteenkiste. Ook zal twee derde van de studenten het lastig hebben om het afstandsonderwijs vol te houden.

Uit nog een ander onderzoek blijkt dat studenten het studentenleven ontzettend missen. "Daarnaast heeft 93 procent van de studenten het gevoel nu niets te betekenen voor de maatschappij.", zegt professor ergotherapie Dominique Van de Velde. "Verontrustend is ook dat ze zichzelf minder gaan verzorgen, opkleden of wassen. Een positief aspect is wel dat er significant meer gesport wordt.", klinkt het.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Picture : Pixabay)

 
 

Ook dit kan u interesseren