Tagtik

Van Gucht over katje Lee: "FAVV heeft gelijk"

Steven Van Gucht is niet alleen expert in de coronacrisis, maar is ook dierenarts. In het radioprogramma 'Nieuwe Feiten' op Radio 1 gaf hij meer uitleg over de situatie rond het katje Lee.

Haar baasje bracht het katje mee uit Peru, maar het ging niet in quarantaine. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) eist een dwangsom van 5.000 euro per uur dat het katje niet aan hen wordt overgedragen om te worden geëuthanaseerd.

Van Gucht heeft begrip voor de emotionele reacties rond het katje, maar geeft het FAVV gelijk: het kan immers niet worden uitgesloten dat het katje niet besmet is met rabiës, hondsdolheid.

"Het FAVV volgt de procedure die binnen de EU is opgesteld. Daarin wordt gesteld dat wanneer een dier wordt geïmporteerd uit een risicoland en de procedure niet gevolgd wordt, zo'n dier geëuthanaseerd moet worden", aldus Van Gucht.

"Het dier moest drie maanden in isolatie volgens de normale procedure en ik begrijp het FAVV dat ze daar niet kunnen van afwijken, want dan zetten ze de deur open naar veel meer van dit soort verhalen", zo zegt de dierenarts. "Rabiës is gevaarlijk voor mens én dier, het is het meest dodelijke virus. Er is geen enkele test om aan te tonen of dat dier nu besmet is of niet en net daarom moeten we altijd utgaan van het ergste scenario, namelijk dat het dier waarschijnlijk besmet is en rabiës kan ontwikkelen. Daarom wordt die euthanasie geëist."

(Fausto by Tagtik/Source: Radio 1, De Morgen/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren