Tagtik

25% minder studenten in lerarenopleiding

Uit een rondvraag die De Morgen donderdag publiceert, blijkt dat de hogescholen in het komende academiejaar minder studenten over de vloer zullen krijgen die starten met een opleiding tot leraar. Volgens de directies heeft dit te maken met de instaptoets.

Wie wil beginnen met een lerarenopleiding, moet een toets afleggen die onder meer peilt naar de kennis van het Nederlands, het Frans of wiskunde, maar ook naar de motivatie van de student. De toets is niet bindend, maar wel verplicht en dat schrikt blijkbaar veel studenten af. Sommige hogescholen spreken zelfs van een terugval van 25 procent.

Een kwalijke evolutie, want het onderwijs stevent al af op een groot tekort aan leraars. Minister van Onderwijs Crevits blijft de instaptoets verdedigen: "Hij is bedoeld om jongeren te helpen om een goede studiekeuze te maken en om de profielen van de kandidaat-leraren te versterken. Het is dus ook logisch dat dit bij de start een strengere selectie oplevert, maar we geloven dat dit aan het einde van de rit tot een beter resultaat zal leiden", zo klinkt het.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren